Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení PMDV, CH - Rozšíření pokrytí GSM signálem COS
Odesílatel Miroslava Tӧpferová
Organizace odesílatele Fakultní nemocnice Brno [IČO: 65269705]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 11.06.2019 13:24:48
Číslo jednací ve SpSl nepřiděleno/neuvedeno
ID ve SpSl nepřiděleno/neuvedeno
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

DOTAZ:

1. V rámci projektové dokumentace je uvedeno jako součást realizace také propojení nově budované infrastruktury se stávající infrastrukturou Vodafone. Detailnější informace o provedení, délkách nebo provedení uložení však chybí (kanál, chránička, existující stupačka – typ optického kabelu, konektory, zakončení, atd.).
2. V rámci již realizovaných zakázek víme, že připojení pasivních prvků přímo na feeder 7/8 není vhodné a „provozně bezpečné“ (omezená flexibilita kabelu a vliv pnutí, robustnost konektorů, atd.) a bývá řešeno redukcí/zakončením 1m flexibilním jumperem. Máme/můžeme také v tomto případě s tímto řešením uvažovat a doplnit jej do specifikace nebo trváte na přímém připojení?
3. V rámci měření je požadována realizace měření PIM na frekvencích 900 a 2100MHz. Pro každé z uvedených pásem je potřeba jiný typ měřícího přístroje a měření je poměrně nákladné a zejména problematické z hlediska ovlivnění externími vlivy. Tedy, může se stát, že měření VSWR bude v definovaném limitu, ale vlivem interferencí s RTG, rozhlasem, CT nebo jiných nám nepředvídatelných interferenčních systémů může dojít k situaci, že PIM neprojde. Jak bude v takovém případě postupováno? Prosím, berte spíše k zamyšlení nad situací, která může reálně nastat u položky, která je pracností i cenově nezanedbatelnou a hlavně nepredikovatelnou.
4. Jaké jsou omezení nebo pracovní postupy a požadavky na realizaci průrazů v „čistém prostředí“?
5. Jaký je předpokládaný nebo orientační požadovaný termín na realizaci?

ODPOVĚĎ:

Ad1
Současný operátor Vodafone požaduje připojení technologie, která je předmětem inkriminované poptávky, optickým kabelem do stávající BTS, která se nachází na střeše pavilonu G, tedy Psychiatrické kliniky v areálu FN Brno. Provedení tohoto propojení je požadováno jako součást díla formou zajištění spolupráce a koordinace s operátorem Vodafone. Doporučujeme konzultaci se zástupci operátora – panem Coufalem, resp. panem Sumcem, kteří jsou o celé plánované zakázce spraveni. Zadavatel akceptuje i variantu, kdy by vlastní připojení do své sítě provedl operátor.
V současné době probíhá zásadní rekonstrukce tohoto pavilonu, jejíž součástí je i vybudování sdělovacího multikanálu mezi pavilonem G a pavilonem O a počítá se, že v něm bude vyčleněn prostor na položení mimo jiné právě tohoto optického spoje.
Celá trasa tedy pak bude : Místnost s dodanou technologií v pavilonu CH, stupačka do 1PP pavilonu CH – existující kolektor pro slaboproudé rozvody do a v 1PP pavilonu O – nový multikanál do pavilonu G – stupačka na střechu pavilonu G k BTS Vodafone.

Ad2
NETRVÁME na PŘÍMÉM PŘIPOJENÍ, je to řešeno v zadávací dokumentaci: Technické řešení odstavec 6 : Propojení tapperů/splitterů a omni antén bude řešeno spojkou 4.3.-10 (M). V případě, kdy nebude možné omni anténu připojit přímo na tapper/splitter, bude využitý koaxiální kabel dle tabulky „soupis kabelů“.
V soupisu kabelů v zadávací dokumentaci, kapitola 4., odstavec 8.) Koaxiální kabel ½“ – to je flexibilní jumper, jak je zmíněno v dotazu.

Ad3
TRVÁME NA DORŽENÍ BODU 15, odstavec d
PIM – každá větev zakončená na hybridním slučovači bude proměřena na odolnost proti pasivním intermodulacím. Měřeno bude přinejmenším v pásmech 900 a 2100 MHz s dvěma rozmítanýma nosnýma, každá bude vysílat výkonem 43dBm. Akceptační pravidlo:

Přípustná odolnost proti PIM <= -140dBc

PIM tester pro každé pásmo, tzn. pro měření jsou zapotřebí 2 PIM testery. Základem pro úspěšné postavení rozvodu, který splní akceptační podmínku pro odolnost proti PIM je dodržení technologické kázně během instalace. Pokud bude měření probíhat tak, jak je specifikováno v zadávací dokumentaci, pak nebude problém s tím, aby měření vyšlo. Námitky o ovlivnění CT, RTG, rozhlasem – jeví se mi jako zástupné (cena, pracnost). Z praxe víme, že odstranění chyb způsobených špatnou instalací je velmi nákladné, v některých případech nemožné.

Ad4
Na místě při obhlídce místa plnění jsme s panem Kejíkem podle výkresové dokumentace identifikovali místa, kde by mohly být nutné průrazy stěn. Stropní průrazy by neměly být potřeba, využity budou v maximální míře stupačky a pokud by k takovému průrazu došlo nebudou v čistém prostředí.
V prostorách vlastních operačních sálů se předpokládají průrazy mezi chodbami. Zde je nutné průrazy provádět po dohodě s vedoucími pracovníky Centrálních operačních sálů (primář, vrchní sestra) mimo hlavní pracovní dobu ( všední dny po cca 15 hod ) a je při jejich provádění, stejně tak rozebírání stropních kazetových stropů dbát maximální opatrnosti, zajistit nejvyšší možnou bezprašnost, např. odsáváním při vrtání a vhodným technologickým postupem, např. vrtáním vhodným směrem. Konkrétněji definované postupy ve FN nemáme.

Ad5
Termín se bude odvíjet od termínu uzavření smlouvy. Tedy po vyhodnocení výběrového řízení nějaká doba k uzavření smlouvy (Jednotky týdnů) a pak cca 30 dnů, velmi rámcový a osobní odhad srpen/září

S pozdravem

Ing. Jiří Božek
vedoucí telekomunikací FN Brno